my nuff

:: c0NNect mE hErE ::




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: klik tabung kahwen kite ::

Saturday, December 31, 2011

;; lepaking wif kocha comey ;;

bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum semua..tehhheee...
sambil2 study planning tadi..ni semangat nak share lepaking kitorang leww....kumpul2 gambar..banyak jugak eh..da lame x bergambar..senornyee malo0o nak amek giler2...so da kebetulan si kocha ni selalu je bawak cam..pe agi snap yg mne patut..hehe...jom layann...
ni time sambut besday gurl - mira - kat JJ taman U jew..
dayah & mira


kocha wif mira





kat pasar malam...bet0l2 ni beli buah..murah2 jew..=p

limau cina -5 biji =rm3.50 jew
epal ijau - 5 biji=rm3.00 jew..!!

0o0pss terselit d cni ecah & lia..ni time jamuan after solat hajat k11

menunggu semua hadir & bersedia tuh ngummmm..

sarah muke xciteddddd ..hehe

yesss kami di sini...wif kocha & iela

kembali semula ke besday gurl...

wif ely & secret cake type!! nyummtyyy..

inilah besday gurl yg di rai~~

& kami di skudai prade....after singgah kat plaza IT..

~ mery cristmas ~

gileww x taw nak supim hape....hahaaaa..tp co0lblog agenda wajib kami!!

yeahh back 2 pasar malam fenomena again!!!

hanye untuk di snap..kecian akak tuh ciap promote daaa..

freshh fruit!!..mmuahhhh

yeahhh kocha wif big smilee~~

kocha said...dun't cakap when di snap..but it's look candid 4 me..hak3

okey hanye itu jew akan di sambung lagi selepas ini bersame ngan aktiviti yg agi brutal!!!......
lot's wif lurve


klik lagi iklan sy sampai lebam...ahhaa..lot's of luv for TheM and YOU...maceh sweethand ^….^

Thursday, December 29, 2011

a week at BACHOK


heheee..assalamualaikum...ampir seminggu saya di kampung...sampai terlupa nak bukak & update beloq yg sudah lama makin nak kuyu ni haaa...tadi bawu sempat share topic tips exam..so ape yg sy nak citer kat cni..selama 22 dis - 28dis 2011...husiyhhhh banyakk kowt yang kami buat....aktiviti zaman tecik2 dlu pown dapat kami lakukan...yeahhhaaa..tapi lupe lakxx nak amek gambar dr my sis...penattt..tapiii hobi2 lama 2 dapat di laksanakan..n kali ni bersama adik beradik tersayang...hohoiiii sape x sayang adik beradik die..meh sini..nak sekeh!!..

okeh aktiviti yang banyak meninggalkan kesan..dulu zaman tecik2 just selalu polow arwah adik & abang kew bendang...x pown kalo bahase saintipiknye ' baruh'..perhghhh sah2 laa x paham kan2...alkisahnye uma sy ni uma tercor0k sekali antara rumah2 glemer len tuh..so agak laa x jauh dr sungai yg damai tuh...walaupun demikian kami tiadalah keberanian yg luar biasa untuk melompatkan diri ke dalam arus sungai tersebut berikutan musim tengkujuh yg agak kuat & bahaya arusnya...tetapi yang sy nak kongsikan di sini..ada x antara korang kenal pokok nipah???..yeahhh yg daunnye tuh orang buat rokok daun..alarhh kalo anak2 kampung jati macam kami ni mesti sangat kenal kan??..x kenal jugak ..ce searchhh kat pakcik GOOGLE 2..kowt2 ade...haaa tapi kami x carik daun die tuk buat rokok..kami cari buah die....perghh macam buah kabun gi2..alaa buah kabun yg orang biasa letak lam air ABC.....darat bebenor lewtus kowang ni kalo x kenal buah paling pemes tuh...sedappp...manis jugak laa rase die....dapatlah bawak balik 2,3 tandan..tapi banyak2 tuh dah tua...so yg bet0l2 cantik elok isi dapatlah lam secawan...isi dia x besar pown..TETAPI...kami puas....yeahhhaa..bukan senang taw nak dapat...kene masuk selut...sume bagai..sambil mata meliar kowt2 ade lintah..tapi alhamdulillah lintah x ade air 2...maybe diowang pakat MC kowt...x pown diowang p sambut crismas..kih3...


tak lupe jugak kat anak2 sy yg comel kiut miut montel...haziq bambambam..timi..ibal..eman...miyo...wahhhh2..ocik tayam anak2 ocik sangat2!!!!!!!!!......winduuu kat tayammmm...nak golek222...

lepas 2..agenda supim 2 da normal laa kan...tapi kelainannye kali ni kami kua supim memalam...yg x penah kami buat adik beradik tanpa mak ayah..ade paham dakk???....hurmmmmm..berturut2 kami buat macam 2...last 2 kami singgah kat wakaf cheyeh..alaaa x  dew ape laa sangat kan..daa x meriah cam deduluuu....nak pergi pengkalan kub0r x berani sebab malam..lagipon skunk ni bukak kew malam2..n agak laa x bijak kalo pergi time musim2 cuti camni...mahal...percayelah melah hoii...

lepas 2..huiii cuti kali ni x taw laa kenapa meriah sangat sampai kami dapat 5 biji kek..perghhh masa sy nak datang jb iaitu pada tarikh 28dis..masih lagi ade 2 bijik kek comel lotey x makan lagi...tapi sangat meriah walaupun sy x dapat nak mengharubirukan kek yg selebihnye tuh...

yg paling sy sukee adalah kerana saya dapat masak makanan peberet sy ampir setiap hari..muahahaa...sy x taw larh samada deria rasa sy sakit atau kenapa..setiap ari sy masak tomyam...menu utama...mungkin permintaan yg agak tinggi kowt!..hahaha...SAYASANGATSUKE....sy taw kowang pown hebat kn dalam bab2 masak memasak ni..husiyhhh kalo boley sy nak jd macam angah sy!..terer di dapur..bab2 rumah...x yah cakap...terbaik dr ladang larh..sebab 2 sy sayang angah sy..walaupun sy x mampu lg nak lepasi die...

skunk kan..yg kita sedia maklum ombak bergelora kan...tapi di kawasan sy..kami sempat mandi pantai..muahahhaaa..besss doooo...kami cari remis..taw x remis 2 ape???..alaaa dia macam kerang..kepah..n seberadik denganye...biasanya kalo owang pantai timo0o mesti dia taw laaa.....ha'ahhhh...ampir seharian dok kat pantai tuh..syo0okkk derr...mandi manda..naik moto tepi pantai....sangat 2 bessss sebab last aktiviti ni men2 zaman sekolah dulu...2 pown dengan kawan2 jew..dan skunk bile kite g ngan keluarga..seronok lew pulakkk...nak men2 kat air terjun jauh...so ni antara aktiviti yg sangat di idamkan..masa kan x dapat nak putar kembali...nak citer sume pown sangat banyak...so ni jelaa yea..

nanti laa yew..bile sy dpt gambar2 tersebut..sy update k...yabeedduubeeddduuuu....=)


klik lagi iklan sy sampai lebam...ahhaa..lot's of luv for TheM and YOU...maceh sweethand ^….^

<< sekadar berkongsi TIPS exam >>

                                           
Assalamulaikum wbt kepada semua pelawat ku, di sini terdapat beberapa tip untuk cemerlang dan sebagai persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan menghadapi peperiksaan semester dan terutama juga buat sahabat2 ku di zaman diploma DDL..DDQ..3SGT..GAMBATE 21..serta yg jauh nun di UM..UUM..UITM..dan semua lah yg bakal melaluinya....jangan nebes2 cicakkk k...

di sebabkan saya pown da melalui cuti hampir seminggu di kampung...tak larh terlalu penat dalam study week ni..ada masa untuk membuat persediaan..tapi bagi sahabat2ku yang terpaksa bertungkus lumus menyiapkan esemen ..project akhir..& segala bagai tuh dalaam minggu yang sepatutnya kita gelar ia ' study week '..sangatlah memerlukan perancangan yang amat bijak..bagi yang suda terer no hal laa kan..tapi kalo bagi orang yang macam saya..super duper time laa kann...tapi tapelah ni bukan seperti zaman exam UPSR/PMR/SPM...kite ley amek tusyen..kelas tambahan dan sebagainya..kat sini segalanya di tangan anda..anda tuh bermaksud saya...awak..dan jugak kita semua...=) Apapun gunakan masa cuti ini sebaik mungkin untuk mengulangkaji pelajaran supaya masa tidak dibazirkan dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah. ..kan kalo study tersangat last minute nanti jadi macam ni lax...huisyhh mintak jauh lew...
Dengan demikian, di sini saja saya terajin nak berkongsi bersama-sama semua..beberapa tips yang boleh kita amalkan sebagai persediaan menghadapi peperiksaan yang bakal dihadapi nanti. Tip ini di ambil dari akbarberita harian untuk pekongsian kita bersama. mungkin ada yang dah mempunyai tips tersendiri..cara tersendiri..dan mungkin jugak ada yang sudah mengetahui dan mengamalkan sejak dari dulu lagi..walaupun begitu..nak jugak saya selitkan di sini.. Antaranya ialah :
1. Semak jadual
Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan. ayat skema gegilerr pulaks kan..tape2...
Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

2. Kunci peperiksaan
Apakah kunci kepada peperiksaan? Peperiksaan menuntut calon membuat banyak latihan dan ulang kaji bagi mengingati pelajaran lalu, selain mengelak diri daripada lupa fakta ketika menjawab soalan.
Oleh itu, anda jangan jemu untuk terus membuat ulang kaji, terutama menggunakan kertas peperiksaan tahun terdahulu atau soalan seiras. Langkah itu akan membiasakan anda dengan soalan standard, di samping membolehkan ingatan anda kekal dan berpanjangan...TETAPI saya jarang menggunakan soklan past year ..sebabnya TADE!..hehehee...tapi bagi yang ade..eloklah di rujuk dan di kaji soklan tersebut..jangan pula sampai kita bergantung sepenuhnya pada soklan tuh yea..kang kalo x kua haru biru suda..

3. Tentukan keutamaan
Belajar pada saat-saat akhir juga perlu mengutamakan mata pelajaran atau kemahiran yang masih belum atau kurang dikuasai. dalam hal ini, jangan sekali-kali belajar subjek yang anda sukai saja, sebaliknya merangkumi semua.
Ini kerana setiap peperiksaan akan membabitkan semua subjek dipelajari di sekolah, bukannya berdasarkan minat seseorang calon...o0oppss tengok di sekolah..walhal kite di UNIVERSITI ..kan2...
nampok bebenor copy kan2..hik3

4. Banyak mengingat dan membuat kaitan
Mengingat adalah satu perkara penting yang mesti dilakukan calon dalam menghadapi peperiksaan. Pelbagai cara boleh anda digunakan untuk mengingat, antaranya belajar berulang kali mengenai sesuatu kemahiran.
Apa-apa pun cara digunakan, terpulang kepada anda, asalkan ia dapat membantu mengingat dan membuat kaitan apabila diperlukan.

5. Merancang persiapan peperiksaan
Ada tiga perkara yang mesti diamalkan calon bagi menentukan kejayaan cemerlang dalam peperiksaan.
a. Pertama, sebelum peperiksaan khususnya dalam tempoh beberapa minggu ini, kuat dan tingkatkan usaha serta semangat dengan belajar secara berterusan.
Selain di kolej dan rumah, anda seharusnya mengambil peluang memanfaatkan masa yang ada, tidak kira di mana saja berada dengan membaca nota ringkas yang disediakan sebelum ini. Ini akan membantu anda mengingati semula apa yang telah dipelajari.
Dalam pada itu, kesihatan diri jangan diabaikan. Walaupun bersemangat untuk menduduki peperiksaan, janganlah keterlaluan hingga lupa makan dan minum. Ini kerana keadaan itu boleh menyebabkan anda jatuh sakit.
Tidur hendaklah mencukupi supaya anda sentiasa selesa dan dapat memberi tumpuan terhadap pelajaran sama ada ketika di kelas mahupun sewaktu belajar sendiri di rumah. Kesihatan tubuh badan yang baik amat perlu, apatah lagi akan menduduki peperiksaan.

Buat seketika, lupakan dulu perkara-perkara lain yang anda minat, sebaliknya manfaat masa yang ada dengan mengulang kaji pelajaran. Ini kerana semua perkara itu boleh dilakukan kemudian berbanding peperiksaan yang kata orang sekali seumur hidup. Jangan lepaskan peluang keemasan itu.
Begitu juga dengan pengambilan makanan, seharusnya ia seimbang. Dalam masa beberapa hari ini juga, anda seharusnya makan makanan yang berzat dan boleh membantu mengembang dan mencergaskan minda anda.
Setelah segala persiapan diri sudah dilakukan, anda perlu pastikan keperluan peperiksaan yang lain tidak dilupakan, antaranya peralatan menulis khususnya pensel 2B, pemadam dan penajam pensel, jika tidak sediakan beberapa batang pensel. Pastikan peralatan ini disediakan lebih awal dan tidak lupa dibawa pada hari peperiksaan...itu kalo zaman sekolah2 dulu kan..zaman skunk ni jarang antara kita nak bawak penajam pensel sume bagai kan..ade 2 bawak sebatang pen pilot jew...hehee..tape2 yg penting pen tuh boley di guna nanti..
Sebaiknya tidurlah lebih awal pada malam hari peperiksaan. Langkah itu perlu supaya anda berasa segar dan dapat menghadapi kertas peperiksaan dengan tenang tanpa sebarang masalah.
b. Kedua, pada hari peperiksaan. Bangun dan pergi ke  dewan peperiksaan lebih awal, bagaimanapun pastikan anda bersarapan terlebih dulu. Jika anda bangun lewat, bukan saja tidak sempat bersarapan, malah akan tergesa-gesa .
Ingat, perbuatan tergesa-gesa menjanjikan pelbagai masalah, antaranya membuatkan anda panik lalu tidak dapat menumpukan terhadap peperiksaan.
Sebelum itu, jangan lupa bersalaman dengan ibu bapa dan minta mereka mendoakan kita dapat menjawab soalan dengan jayanya...kalo macam kita yang dok jauh dari pandangan mata keluarga ni..eloklah before kite keluar tuh bace al-quran sehelai 2..surah al-mulk kew..surah yaasin kew...surah al-insyirah kew...paling x pown bace larh ayat qursi mudah jew..dan bagi kaum comel molep tuh..mesti akan ada traffic light kan..kan..so tape2..jangan nebes2...zikir pown boley~~..yang penting ati senang derr...
Ketika berada dalam dewan peperiksaan, anda hendaklah dalam keadaan tenang dan anggaplah peperiksaan itu sebagai perkara biasa. Untuk menenangkan diri jika menggelabah, anda tariklah nafas panjang-panjang. Langkah itu membantu jantung anda mendapat bekalan oksigen yang mencukupi, sekali gus menghilangkan rasa gugup dan bimbang.
Apabila menjawab soalan, sekali lagi anda perlu tenang. bukak kertas soklan ngan BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...semoga di permudahkan...Setelah diberi kebenaran oleh pengawas peperiksaan, jawablah soalan yang anda fikir mudah dulu. Jangan guna masa terlalu banyak untuk menjawab soalan sukar itu, sebaliknya terus selesaikan soalan lebih mudah. Soalan susah yang ditinggalkan sementara itu jangan diabaikan, tetapi dibuat kemudian.

Jika menjawab soalan objektif, ketelitian amat perlu. Menentukan pilihan jawapan yang tepat amat penting. Pastikan jawapan yang kita pilih dalam kertas soalan sama dengan huruf pada kertas jawapan. Seandainya tersalah tanda, padamkan betul-betul sehingga hilang tanda hitam pensel..ade kew yang paper objektip punye....aigo0o..sebab sy tadepown!....

Walaupun sudah yakin jawapan yang diberi, baik bagi soalan objektif mahupun subjektif, semakan sebelum kertas jawapan diserah kepada pengawas peperiksaan adalah perlu dalam memastikan semuanya betul dan sudah dijawab. Oleh itu, peruntukkan sedikit masa untuk tujuan semakan terakhir.

Pembahagian masa yang betul amat perlu ketika menjawab soalan. Gunakan masa yang diperuntukkan dengan berkesan. Jangan sekali-kali alpa atau khayal sewaktu menjawab kerana langkah itu akan merugikan anda.

c. Ketiga, selepas peperiksaan. Setelah menduduki sesuatu kertas peperiksaan, anda tidak digalakkan berbincang dulu dengan rakan atau sesiapa mengenainya. Ini perlu bagi mengelakkan perasaan kecewa jika didapati jawapan anda terpesong atau salah.
Jika ini berlaku, anda mungkin hilang semangat atau fikiran terganggu ketika menjawab kertas soalan berikutnya. Sebaiknya, bincang kertas soalan itu setelah peperiksaan berakhir.
Langkah terbaik, beri tumpuan penuh untuk menjawab soalan, bukannya menyemak jawapan...& bile nak serah ke tangan pengawas 2...ce bace [ BismillahitawakkaltuAllah ]..kite da usaha..so tawakkal laa supaya doa kita di terima..=)
6. Elakkan terbabit dengan situasi yang boleh mengganggu perasaan
Menjelang peperiksaan, pelbagai dugaan mungkin dihadapi. Oleh itu, anda seharusnya sentiasa bersedia menghadapi apa saja dugaan yang boleh mengganggu perasaan. Selepas menunaikan solat lima waktu, berdoalah supaya Allah SWT tenangkan perasaan dan dapat fokuskan tumpuan terhadap peperiksaan.
7. Berdoa dan bertawakal
Sering kali kita was-was ataupun tidak yakin dengan apa yang dilakukan. Dalam hal peperiksaan, anda tidak seharusnya kurang yakin dengan kemampuan diri jika sudah membuat persiapan rapi sejak awal lagi. Sepatutnya kita berdoa dan tawakal kepada Allah SWT kerana usaha itu adalah senjata terakhir bukan saja untuk membina keyakinan diri, malah mencapai kejayaan.
Itulah di antara tip-tip yang boleh digunakan oleh sahabatku sebagai panduan persedian dan meghadapi peperiksaan tidak lama lagi. Di harap dengan panduan tip-tip di atas, sahabat2 akan berkeyakinan dan membuat persiapan yang cukup untuk menghadapi ujian itu nanti.
Jadi, bagaimana persediaan anda sekarang ? Adakah anda sudah benar-benar bersedia ?? Jomm…Mai kongsi bersama saya..he he he…sama2 kita persiapkan k..
anda pown boley rujuk di page NI..tuk dapatkan doa2 menghadapi peperiksaan k..

p/s : zikrihusaini.com
Kalam Abu Musaddad -         setiap setangga ilmu ku tingkat,
                                                        insaflah aku jahilnya diri,
                                                         keinginan panjang kehidupan singkat,
                                                        TAPI, aku tak bosan dalam mencari


klik lagi iklan sy sampai lebam...ahhaa..lot's of luv for TheM and YOU...maceh sweethand ^….^

Thursday, December 15, 2011

pelangi WITHOUT hujan = zer0

assalamualaikum w.b.t....

pejam celik pejam celik..da tak lame daa nak masuk  fasa 2012..hanye tinggal ta lebih 2 minggu jew lagi..
sedih nak tinggal tahun 2011??...mesti larhh banyak manisnye...macam2 ade..tapi lately sangat lah mengharapkan kedatangan 2012...nak cakap apa yang ada lam hati & fikiran ni terlalu banyak...tapi buat masa sekarang ni..cukup larh pada mereka2 yang mengetahui..memahami..mengenali..& turut merasai....kita tak berdaya nak sentiasa bercakap tentang kebenaran..sebabnye peluang untuk di pengaruhi sentiasa ada..dari awal sampai akhir....memang tak hairan lah kalau ramai yang terpengaruh...terdengar..ter-bersetuju...ape2 jelaa..cuz apatah lagi korang yang ta penah dekat ngan aku...yang penah dekat ngan aku pown berjaya di palsukan...aku pown da tak kisah daa...yang penting aku tahu di mana tempat aku...

orang kata apa..makin panjang masa..makin banyak yang terpapar depan mata..satu-persatu dapat kita saksikan...


aku tak perlu minta simpati dari manusia....sebab aku tahu rasa simpati tuh tiada nilai  lagi bagi yang tidak merasai..apatah lagi merayu mereka untuk tidak mudah terpedaya..mereka ada akal..boleh fikir & nilai mana yang terbaik...


exam da dekat..jadual pown da tengok...so sambil relax..sambil settlekan part yang bel0m abes lagi...sambil make a great preparation for my destiny..yebbeeddduuubedduuuuu.....one week more counting day~~



sekarang ni masa untuk berseronok..hepy kemain agi kan bile dapat tertangkap wajah2 yang lucu2 tuh...nak tergelak pown ade..haihhh

okeh..so setakat ni jelaa..akan di sambung di lain masa.....terima kasih buat adik yang mulia sanggup berkongsi cerita..alhamdulillah sebab korang membuka mata aku jugak..secara x langsung kita lagi mengenali mana intan mana kaca..terbaekkk arr korang....kadang2 terharu jugak seyh....alhamdulillah yg tersangattt ya Allah ya Karim...



my Allah...berikan, tunjukkan & tetapkan hati ini..jauhkan dari anasir-anasir yang sentiasa mencari peluang & ruang untuk menjatuhkan ku serta sahabatku yang lain....ENGKAU yang maha berhak ke atas sekalian alam...


klik lagi iklan sy sampai lebam...ahhaa..lot's of luv for TheM and YOU...maceh sweethand ^….^

Sunday, December 4, 2011

surprise 22 in life again!!

Bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum semua!!..
tenkiu a lot to all bestie yg sangat2 wat ati ni terharu bangat sehh!!...adda..nisah..rehan..caol..tak lupe jugak kat skuad gambate yg terbaek arr....!!!!...tak sangka di raikan dengan penuh keseronokan..sume gembira..yeahhh diploma moment come back!!....=)...so skunk nak tunjuk laaa picture2 yg terbaek dr ladang...
aku di tipah tipukan..pandai mereka kan..

lokasi kejadian :tengah jalan raye depan  MA1..
3 bijik telur+ telur gomak..

memang saye bangga sangat dapat makan telur tak masak & tepung..

lokasi kejadian

sisa2 yg di tinggalkan.

kuncu2 yg bertanggungjawab..

sangat TOUCHING di sini apabila sekali lagi di surprisekan oleh ladies2 ni..

thanx for dat kek black forest!..yeahh terbaek dr ladang



simple but nice

makan time..

posing time..






pas makan pon still kene agi ngan ising ni..kan da cakap ..abeskan ising 2..

cubaan tuk mencomotkan lagi..

yeahhh akhirnya!!


ini lah DINNER kami...=)

terima kasih sahabatku semua!!...terima kasih kerana sanggup buat majlis macam ni..sangat2 tak tersangka keraan suda masuk 1 week tp still ade agi prunk2 camni..& tak lupe jugak buat skuad..sebab terbaekk arr campak aku lam lopak air...
aku selitkan sekali video ni..haa..tgengok2....4 kali bebb lam 1 tahun ak kene prunk besday...
perghhh ALHAMDULILLAH aku sporting...heheee..

video


klik lagi iklan sy sampai lebam...ahhaa..lot's of luv for TheM and YOU...maceh sweethand ^….^

iklan berjalan - sile bantu saya dengan KLIK di sini

< penjejak abadi >

mo0d